• Избор на јазик:
 • MK
 • EN
 • SR

ЗЕЛЕН ЧАЈ – Sencha Special

Зелениот чај и неговото благотворно дејство за човечкиот организам биле познати уште пред 3000 години.

Зелениот чај и неговото благотворно дејство за човечкиот организам биле познати уште пред 3000 години.Содржи многу значајни супстанции кои внесени во организмот предизвикуваат позитивни ефекти.

Во најголем процент тие ефекти се должат на присуството на катехините, кајо и витамините; Ц, Е и А. Катехините кои се еден вид танини се застапени околу 20% и кога ќе се растворат во вода му даваат поголема моќ на чајот. Испитувањата кои се прават за да се утврди делотворноста на зелениот чај, се однесуваат на неговото инхибиторно дејство на растот и развојот на туморалните клетки, како и превенцијата од појава на рак.

Како зелениот чај ќе му помогне на Вашиот организам?

 • Го намалува холестеролот, инхибирајќи ја неговата ресорпција и балансирајќи го неговото ниво во крвта или поточно односот ХДЛ/ЛДЛ.
 • Ја спречува аглутинацијата на крвните плочки - тромбоцитите, со што го намалува ризикот од појава на тромбоза.
 • Делува инхибиторно на активноста на ензимот кој се излачува од бубрезите и кој предизвикува зголемување на крвниот притисок
 • Делува инхибиторно на покачување на шеќерот во крвта, поради што е поволен и за дијабетичари
 • Го спречува растот и развојот на патогените бактерии кои предизвикуваат труење преку храна
 • Спречува појава на кариес (расипување) на забите
 • Го зајакнува имунолошкиот систем и делува антивирусно
 • Правење гаргара со него помага при проблеми со грлото и устата
 • Делува инхибиторно на хистамините (супстанции кои предизвикуваат алергиски реакции) со што ги олеснува придружните симптоми на алергиите

Пиењето зелен чај во Јапонија и Кина е секојдневна појава, а неговото благотворно дејство се потврдува со фактот дека во областите во Јапонија, каде што многу се пие овој чај, појавата на малигни заболувања е многу ретка. 

Начин на подготовка: 

Се става 1 лажичка зелен чај во 250мл. врела вода, се остава да стои три минути, па се процедува и се пие секогаш свежо подготвен.

Халал сертифициран производ