Мелено Ленено Семе
68.00 ден
Лененото семе е еден од најбогатите извори на масни киселини кои ја разредуваат крвта и го намалуваат ризикот од формирање на тромбови. Во народната медицина се користи како лек против воспаление на слузокожата на устата, желудникот и цревата. За проблеми со варењето треба да земата по две лажици дневно.
| Тежина | 180 g |
|---|
Ленените семиња се мали, темни семињa. Лененота кои се преполни со хранливи материи. Овие ситни семки се богат извор на влакна, протеини и здрави масти, што ги прави одличен додаток на секоја диета.
Со постапката на мелење на лененото семе му овозможуваме на организмот максимално искористување на сите нутритивни материи природно присутни во ленот.
Во текот на денот се препорачуваат 1-3 супени лажици мелено ленено семе, самостојно потопени во јогурт/млеко или како додаток во оброк од мусли.
| Нутритивна вредност | 100 g/г |
|---|---|
| Енергија | 1871kJ/446kcal |
| Масти | 39.9 g |
| oд кои заситени | 3.7 g |
| Мононезаситени масни киселини | 7.5 g |
| Полинезаситени масни киселини | 28.7 g |
| Јаглехидрати | 1.6 g |
| од кои шеќери | 1.5 g |
| Влакна | 27.3 g |
| Протеини | 20 g |
| Сол | 0.075 g |
НУТРИТИЕНТИ
ПО ПОРЦИЈА
РАСТИТЕЛНИ ВЛАКНА
ПРОТЕИНИ
ПОЛИНЕЗАСИТЕНИ МАСТИ
Ленено семе
Лененото семе содржи високо ниво на протеин, растителни влакна, неколку Б витамини и минерали. Претставува одличен додаток во салата, мусли и барови нудејќи омега-3 масни киселини.

Мусли и Житарици
Овесни Каши
Барови
Ужина
Засладувачи
Напитоци и Чаеви
Масла, Семиња, и Тестенини
Намази и Зачини
Производи од Соја